Bonaire

Ze weten het wel weer mooi te brengen, die mensen van Bonaire en eigenlijk van alle eilanden in dat gebied. Net als voor de meeste gebieden waar mooi te duiken is, wordt al snel door de lokale bevolking de stempel "duikersparadijs" gebruikt voor hetgeen wat in hun wateren te vinden is. Maar in het geval van Bonaire is dat niets minder waar. Niet alleen omdat alles wat je onder water te zien krijgt zo mooi is, maar ook vanwege alle gemakken waarmee de duikers boven water voorzien worden. Naast de vele eettentjes, restaurants, clubs, resorts etc. is de duikindustrie een van de belangrijkste inkomstenbronnen van het eiland en de lokale bevolking doet er dus ook alles aan om het inderdaad een waar duikparadijs te maken.

Alleen om deze reden alleen al zijn er genoeg duikscholen op het eiland; meer dan de stippen op een paddenstoel. Er is dus best wat concurrentie, hoewel er volgens mij ook wel onderlinge prijsafspraken zijn gemaakt. Toch is het huren van duikapparatuur of het vullen van de fles niet asociaal duur. Ook de meeste resorts hebben een eigen duikwinkel of –school, waar je als hotelgast vaak met korting terecht kan. 

Het duiken op Bonaire gebeurt doorgaans op eigen houtje, natuurlijk wel met een buddy. Een buddy zoeken moet je ook zelf doen, of erop hopen dat je bij de duikschool nog een paar lotgenoten vindt die toevallig ook naar een buddy op zoek zijn. Of ze moeten het niet erg vinden dat je met hen meeduikt, als ze al groepjes buddyparen gevormd hebben, maar dit laatste is meestal altijd het geval en de meeste vinden het zelfs gezellig om nog een persoon erbij te hebben. Hoe meer zielen, hoe meer vreugd! Duiken met gids zijn wel mogelijk maar vrij ongewoon. Het is dus aan te raden dat als je hier gaat duiken, je vrij zeker bent van je navigatievaardigheden, of tenminste met een buddy duikt die zich hierin weet te redden. Omdat de meeste duiken vanaf Bonaire gewoon “shore-dives” zijn, zijn de meeste dive-sites gewoon rechtoe-rechtaan langs een koraalwand zwemmen, dus veel kans om te verdwalen is er niet als je gewoon onthoud aan welke kant deze wand van je is tijdens het heen- en terugzwemmen.

Ook het vervoer van- en naar de duikstekken moet je allemaal zelf regelen. Er zijn vrijwel geen of alleen maar slechte busverbindingen op het eiland, en de meeste duikstekken liggen nogal afgelegen, waar echt geen busstop zal zijn, of waarvoor het nog een eind lopen is vanaf een busstop. Met alle duikapparatuur die je mee moet dragen is dat waarschijnlijk geen pretje. De beste optie is dan ook om met twee of meer man een auto huren. Hierdoor kan het uiteraard alsnog best een kostbare zaak worden, dus neem dit wel in overweging als je met een krap budget hiernaartoe op vakantie gaat. Zoals al eerder gezegd, zijn bijna alle duiken vanaf Bonaire gewoon vanaf de kant, met uitzondering van een paar goeie locaties voor bootduiken. Flessen vullen kan bij speciale vlesvulstations langs de kant van de weg, die je soms zelfs in de middle of nowhere vindt waarbij je zoiets hebt van “wat doet die hier”. Je hoeft dus niet iedere keer weer terug naar een duikwinkel als je fles weer eens leeg is. Daarnaast is Bonaire ook een schitterend eiland om op rond te rijden. Je hebt kans om wilde ezels, velden vol cactussen of zelfs de roze flamingo’s tegen het lijf te lopen en ook de natuur, zoals grote meren, zoutvlaktes of gigantisch kliffen, is adembenemend!

De meeste duikstekken van Bonaire bevinden zich aan de westkust van het eiland. Dit gebied ligt zeg maar in de luwzijde van het eiland, waardoor er minder wind staat en het water dus rustiger is, er minder stromingen zijn en het zicht meestal beter is. Tegen de oostkust staat de passaat, die echt 365 dagen per jaar waait in dezelfde windrichting. Het is dus ook begrijpelijk dat naast duiken ook windsurfen een populaire sport is op Bonaire. Toch kan er ook mooi gedoken worden aan de oostkant: je moet dit alleen doen met een van de weinige bedrijfjes die hier trips naar organiseren en deze trips zijn meestal ook iets duurder. Echter, naar mijn mening, was aan de oostkust van het eiland wel het mooiere en vooral grotere onderwateleven te zien van Bonaire. Je vindt hier ook vooral het grotere zeeleven zoals de spotted Eagle-rays, grote schildpadden en af en toe nog zeldzamer dieren zoals manta’s. Trek voor deze trip maar een dag uit, want meestal zitten er wel 2 of meer (in dit geval wel gegidste) duiken in het programma, met daartussen een lunch.

Al met al is Bonaire een prima plek om een duikvakantie door te brengen, mits je wel wat meer centjes hebt, want het eiland is duur! Naast de vele mooie duikstekken die je kan opzoeken, zijn er ook genoeg andere plekken om de rest van je tijd door te brengen, zoals de vele witte zandstranden, de tropische cocktailbars en de rest van al het moois wat Kralendijk, het kleine maar leuke hoofdstadje van het eiland, te bieden heeft. Je zult je er niet vervelen, of anders is het bewust vervelen, omdat je waarschijnlijk lekker loom in de zon ligt te bakken. Wat zonnenuurtjes betreft heef Bonaire al helemaal niets te klagen. Ga erheen en zie zelf! Want jij bent de enige die kan oordelen of het echt een duikersparadijs is.