Egypte

Voor mensen die niet ver van huis willen gaan en toch de echte tropische duikervaring willen hebben is Egypte een van de beste keuzes. Egypte is de beste plaats voor mensen die lekker een ontspannen vakantie willen hebben, mooi willen duiken en dit vooral goedkoop willen doen. Daarnaast kun je ook kiezen uit allerlei verschillende plaatsen aand de Rode Zee, die allemaal hun eigen charmes hebben en andere duiksituaties bieden. De bekendste en wat grotere plaatsen zijn Hurghada en Sharm El Sheikh, die jaarlijks beiden bezocht worden door massa's toeristen. Dit is helaas ook te zien aan het koraal en de riffen, die maar te lijden hebben onder de vele boten en duikers die hen dikwijls komen bezoeken. 

Boven water betreft zijn Hurghada en Sharm El Sheikh zeker geschikte plaatsen om goed vakantie te kunnen vieren. Vooral Sharm heeft veel leuke bazaartjes, winkels en restaurantjes waar je flink wat tijd zal verdrijven. In Egypte is het ook vrij normaal dat de verkopers je de winkels in proberen te praten om je daar ook maar iets proberen (op te dringen om ) te laten kopen. Pas wel op dat je niet te veel betaalt. Afdingen op de aangeboden prijs is hier heel normaal en je zult zien dat je soms minder dan de helft betaalt dan waarvoor je het eerst aangeboden kreeg. Wees niet bang dat je te ver gaat, de verkopers zijn echt niet gek en zullen je de dingen echt niet verkopen als ze er geen winst op maken. Afdingen is een sport! Hard spelen mag dus.

Van een heel ander slag is het kleine badplaatsje Dahab. Dit ligt een uur ten noorden van Sharm El Sheikh en is eveneens gelegen aan de Rode Zee. Dit plaatsje is destijds ooit ook bezocht voor Yorin Travel door Floortje Dessing. Als de locals daar dus horen dat je uit Nederland komt kun je nog wel eens leuke reacties horen als "My shop has been on Dutch TV". Helaas is Dahab ook niet vrij gebleven van terrorisme en is in 2005 opgeschrikt door 2 bomaanslagen die levens hebben geeist. Je kan dit echter beschouwen als een incident want het is jaren vrij geweest van dit soort taferelen en het is nog even veilig als altijd om daar te vertoeven. 

Dahab is echt ideaal voor de relaxte vakantievierder of levensgenieter. Het enige wat je er zal vinden zijn restaurantjes waar je op heel erg lekker sofa's lekker kan "chillen", (souvenier/toeristen-)winkeltjes en duikscholen. Omdat het ook 300 dagen per jaar schijnt te waaien in Dahab is deze plaats ook bij de windsurfers heel populair. Naast duiken zijn er ook andere avontuurlijke dingen te doen als door de woestijn crossen op quads of een tocht maken op een kameel langs de wateren. Ook bootduiken als Gabr El Bint zijn zeer aan te raden. De prijzen in de restaurants liggen voor Europeaanse begrippen behoorlijk laag, en de kwaliteit van het eten gaat hier echt niet door achteruit. De concurrentie tussen de restaurants is moordend dus ze zorgen wel dat hun zaakjes goed op orde zijn. Een keer een voedselvergiftigingsepidimie zou hun nekslag zijn, dus ze kijken wel uit. Met een gerust hart aan tafel dus in Dahab en genieten maar!!

Wat onderwaterleven betreft is Dahab schitterend. Je vindt er vooral de zachtere koraalsoorten en het koraal is op de meeste plaatsen nog in volle kleur aanwezig. Dit brengt weer met zich mee dat het leven rond het koraal ook in overvloed aanwezig is in alle soorten en maten. Nemo zul je zeker vinden (wel de false clownfish ;) ) maar dat niet alleen! ook inktvisjes, zeepaardjes, sepia's en schildpadden zijn meestal zeker van de partij. De watertemperatuur is meestal aangenaam warm rond de 26 graden, dus de meeste duiken kan je makkelijk in een 3.0 mm wetsuit doen zonder kou te lijden. Het zicht is in de meeste gevallen ook prima en goed genoeg om mooie foto's te kunnen maken van koraalvista's.

Voor de echte avonturier is Marsa Alam de uitgewezen plaats. De luxe van restaurantjes en winkels hoef je hier niet te verwachten. Het enige wat je daar vindt is een tenten(/bedoeienen)kamp waar je tijdens je vakantie de meeste tijd door mag brengen. De meeste verzorgde vakanties zijn echter wel all inclusive, dus het eten X maal per dag en de rest wordt allemaal voor je geregeld. Hier hoef je dus niet druk om te maken en zorgt weer voor het optimale genieten. Je bent hier echt voor het duiken, maar dat is het dan ook wel waard. Bij Marsa Alam verblijft permanent een dolfijnenkolonie, dus als je dolfijnen wilt zien en een grote zekerheid wil hebben om ze tegen te komen is Marsa Alam waar je heen moet gaan. Daarnaast is Marsa Alam niet echt onderhevig aan massatoerisme dus kan je ook onderwaterflora en fauna verwachten die nog aan weinig aftakeling onderhevig is geweest.

Een andere duik die zeer de moeite waard is, is een duik naar de Thistlegorm. Dit bevoorradingsschip van het Britse leger is tijdens de tweede wereldoorlog in het westelijk deel van de rode zee gezonken naar 30 meter diepte en ligt daar nog steeds om vele wrakduikers te plezieren. Een duik door dit schip zal je een inzicht geven in wat voor spul dat soort schepen allemaal met zich meedroegen, want alle vliegtuigen, jeeps, motoren en ander oorlogstuig ligt er nog steeds voor jou om te ontdekken. De duikomstandigheden bij de thistlegorm zijn meestal zwaar in de zin van veel stroming en wind omdat het niet beschut ligt achter een rif en praktisch in de open zee ligt. Een redelijke conditie is dus zeker een vereiste, anders ben je zo door je lucht heen! De Thistlegorm is alleen te doen door een bootduik te maken, dus neem zeeziektetabletten mee als je gaat.

Een vakantie naar Egypte hoeft echt niet de spuitgaten uit te lopen wat geld betreft. Het bedrag verschilt van plaats waarbij Marsa Alam iets duurder kan zijn, maar het zal elkaar niet veel ontlopen. Met de SDVA zijn we eens voor 550 euro naar Dahab geweest; hierbij zijn dan alle kosten als eten, vliegtickets, verblijf, duiken etn extra's bij opgeteld. Wel hadden we deze vakantie los samengesteld: dus zelf de tickets geboekt het verblijf besproken enz. Het was wat meer werk en misschien een kwestie van geluk dat we net de goedkope tickets hadden gevonden, maar de pakketprijzen voor deze vakanties zijn ook absoluut niet slecht. De beste periode om te gaan is in het najaar of late voorjaar. oktober t/m november of maart t/m mei zijn wel de beste maanden.

Invalid RSS link or you're not allowed to read this Picasa gallery or album.