De Filippijnen

De Filippijnen: voor de ‘echte’ duiker staat dit land wel bekend als het Duikmekka van de wereld. En daar is geen woord teveel mee gezegd. Terwijl ik op zoek ging naar een land om mijn onderzoek als Master student uit te voeren, kwam ik langs de Filippijnen. Na één filmpje was ik verkocht. Eilanden, mooie witte stranden en prachtige duiklocaties. Op 2 maart vertrok ik dan ook voor twee maanden naar de Filippijnen. Helaas was het leven daar niet één grote vakantie. Ik woonde in Manilla waar mijn onderzoek plaatsvond. Een grote vieze, chaotische stad, waar je na enkele dagen maar een ding wilt: weg! En dat deed ik dan ook. Elk weekend trok ik weg uit de stad om te gaan duiken, kanoën, hiken, noem maar op. 

En dat brengt mij naar de sport die zo populair is in de Filippijnen. Mijn eerste duik daar was in een woord al geweldig. Naar beneden, een wrak bekijken en vervolgens met de stroom mee langs een koraal dat vertikaal naar beneden liep. Een film van vissen ging aan mij voorbij en ik hoefde niks anders te doen dan kijken en meegaan met de stroming. Vlak voor het einde van de duik zag ik in één keer een hoofd boven een stuk koraal uitkomen. Ik kijk over het koraal heen en zie: een schildpad die recht voor mij stukjes gras van een rots aan het bikken is! Mijn twee(!) duikgidsen zwemmen ondertussen nog verder en ik weet nog net aan een van hun vinnen te trekken. Hierna kijken we met zijn drieen naar de schildpad terwijl we naar boven gaan. Na deze duik wist ik het zeker: de Filippijnen is de droom van elke duiker!! 

Enkele bijzondere vissen die ik op volgende duiken heb gezien zijn: De frogfish (zie foto). Een vreemde vis waarvan de vinnen zijn geëvolueerd in een soort loopvinnen. De frogfish zet zich met zijn vinnen af tegen het koraal om vooruit te komen. Tevens verandert hij van kleur om zich aan te passen aan het koraal. 

Een inktvissoort die ik een paar keer gezien heb is de cuttlefish. De cuttlefish zweeft vooral boven het koraal en verandert ook van kleur. Deze keer verandert het zo actief dat je alleen maar je arm ernaast hoeft te houden en de cuttlefish verandert zijn kleur in die van je wetsuit! 

Een andere bijzondere en mooie vis is de Lionfish, deze vis heeft een soort waaier om zich heen ontworpen die giftig is. De Lionfish doet dus totaal geen moeite om beschutting te zoeken en ‘hangt’ gewoon ergens rond bij een koraal. Ziet er heel onschuldig uit, maar schijn bedriegt. Naast duiken is er ook een veel goedkopere vorm van onderzee vermaak: snorkelen. En al snorkelend heb ik een van de meest indrukwekkende ervaringen meegemaakt: snorkelen met Whale Sharks. Volgens Wikipedia is ‘the whale shark a slow filter feeding shark that is the largest living fish species’.
 
In Donsol zijn ik en een studiegenoot van mij langs het ecotourism centrum gegaan om te gaan snorkelen met deze reuzen. Daar kregen we een filmpje te zien over Filippijnse jongens die de ‘Whale Interaction Officers’ zijn en hoe wij ons moesten gedragen als ‘Partners of Collaboration’. Daarna gingen we met vier anderen op een boot. Na enige tijd moesten we klaar gaan zitten met snorkels en al aan de rand van de boot. Op het moment dat er een whale shark gezien werd moesten we uit de boot springen en die richting op snorkelen. En dan... een enorme vis die recht op je afzwemt en uit het niets opdoemt! Gelukkig eten ze slechts kril en alg denk je dan... Het is heel vreemd en surrealistisch om zo’n grote vis op je af te zien zwemmen, en daarnaast is het supermooi dat er zulke grote wezens op aarde bestaan en dat je er vlak naast kunt zwemmen! Dit was zeker een hoogtepunt uit mijn gehele snorkel en duikcarrière. 
 
Een laatste tip om iedereen over te halen om naar de Filippijnen te komen: het echte eiland leven gecombineerd met snorkelen en duiken. Een prachtig strand met een barretje, een restaurantje en een paar hutjes om te slapen. En dan avonden lang naar de sterren kijken... En de volgende dag: zo de zee in duiken of snorkelen en het prachtige koraal te bekijken met alle mooie bijzondere vissen. En dan iets verderop bij een grassig gebied komen waar megagrote schildpadden rustig hun middagmaal aan het verorberen zijn... 

Kortom de Filippijnen is een land dat je als wereldduiker niet over mag slaan!!