Indonesië

Mijn duikcarrière in Indonesië, ben ik begonnen in Makassar. Makassar ligt op het uiterste zuidelijke puntje van Sulawesi, en is voor veel toeristen een tussenstop op weg naar Toraja; een schitterend gebergte ten noorden van Makassar met een unieke dodencultuur. 
Desondanks is het duiken in Makassar zeer de moeite waard. De zee rondom Makassar is sterk vervuild, en om die reden zal je met een speedboot naar het eiland Kapaposang worden gebracht wat zo’n 80 km uit de kust ligt. Er is slechts één duikschool in Makassar, met materiaal van twijfelachtige kwaliteit. Dus check alles goed voordat je het water in gaat. 

Kapaposang is een schitterend ongerept eiland, aangezien het nog niet ontdekt is door massatoerisme. Het duiken op Kapaposang is absoluut niet professioneel georganiseerd. De meest bizarre duikervaringen heb ik om die reden dan ook daar opgedaan. Mijn eerste duik maakte ik met iemand die nog geen PADI had, maar desondanks tot 30 meter diep dook ook al was ze zo bang dat ze haast in het trimvest van haar buddy kroop. Ik had het niet veel beter getroffen met mijn buddy: een 60+-er in een slechte lichamelijke conditie die ging liggen hyperventileren om 30 meter diep en zodoende brakend weer bovenkwam. Een vierde duiker die meeging, achtervolgde een schildpad tot 60 meter diep en had zodoende een decotijd van een uur. Aangezien hij met 2 flessen dook, had hij precies genoeg lucht om dit te kunnen doen. De duikmaster bleek na goed doorvragen geen duikmaster ze zijn (hij had net zijn PADI), en maakte ’s avonds met 6 bier op nog een nachtduik. 

Het koraal rondom Kapaposang is niet beschermd, waardoor weer een andere duiker altijd met een gigantische harpoen op stap ging, en daar de meest indrukwekkende vissen mee ving die ’s avonds op de barbecue lagen. Dankzij zijn harpoen waar dus altijd een dode vis aanhing, zagen wij veel opgewonden haaien. Erg indrukwekkend, maar niet heel veilig. Rondom Kapaposang zijn vele stukken koraal vernield door zogenaamde ‘visbommen’ van de lokale vissers. De stukken die nog intact zijn (wat gelukkig het grootste gedeelte is), zijn schitterend. Ook zal je veel dieren zien: haaien, schilpadden en de allergrootste roggen die ik ooit in mijn duikcarrière heb mogen aanschouwen. Het duiken op Kapaposang is heel mooi, en het onderkomen is in een haast sprookjesachtige omgeving gelegen. Desondanks is het vooral zaak tijdens het duiken goed op jezelf te passen, de Indonesiërs doen het namelijk niet voor je. Check je apparatuur goed en zorg voor een eigen EHBO-kit. Er zijn geen medische voorzieningen op het eiland, maar wel kleine schorpioenen en zogenaamde ‘vuurmieren’ die berucht zijn door de heftige allergische reacties die sommige mensen kunnen krijgen na een beet. Ga daarom ook nooit direct onder een douche staan, maar laat hem eerst even wat lopen. De vuurmieren kruipen namelijk in de douchekop en spoelen mee met het eerste water als de douche aangezet wordt. Geloof nooit de Indonesiër die zegt: “Het is wel goed”, als jij denkt dat het niet goed is. Indonesiërs zijn ontzettend lieve en leuke mensen, maar gaan zich ergens pas druk om maken als het fout gaat. En dan kan het net te laat zijn. 

Zo onbekend als Makassar is, zo bekend is Manado op Noord-Sulawesi dat op nummer 8 staat van de Best Dive Destinations 2006. 
Bij Manado ligt het Bunaken National Park met tallozen adem benemende drop-offs. In Manado heb je talloze goede en minder goede slaapmogelijkheden en veelal daaraan verbonden duikscholen. In Indonesië is alles goedkoop, en daarom kom je snel in de verleiding het goedkoopste onderkomen uit te zoeken die je kan vinden. Toch is dit niet aan te raden aangezien je op deze plekken ook de meest ranzige sanitaire voorzieningen zal tegenkomen. Daarnaast zal ook het eten van minder goede kwaliteit zijn, wat het risico met zich meebrengt dat je een aantal dagen flink ziek in bed zal moeten doorbrengen. En dat is natuurlijk erg zonde van je vakantie. 

Het Bunaken National Park ligt een eindje uit de kust van Manado. Daar zal je met een boot naartoe gebracht worden. Ook daarbij geldt: je hebt ook hele goedkope aanbieders van deze tochten. Deze mensen zullen je minder ver uit de kust brengen, waar het koraal minder mooi is. Bovendien zal je uitrusting van significant minder goede kwaliteit zijn, wat natuurlijk gevaren met zich mee kan brengen. 
Het duurt zo’n 1,5 h voordat je in het park bent. Daarom zal je de rest van de dag op de boot doorbrengen en pas terug gaan naar Manado als alle duiken zijn gemaakt. Laat je van tevoren goed informeren of er lunch geserveerd wordt op de boot!
Om te mogen duiken in Bunaken National Park, moet je een toegangsfee betalen van € 10,-. Dit geldt wordt gebruikt om het park te onderhouden. Als je deze toegansfee hebt betaald, krijg je een tag die je, elke keer als je gaat duiken, aan je duikpak moet vastmaken. Als je dit vergeet loop je het risico op een boete van € 35,-. 

Zonder gids mag je niet duiken in het park, en deze gids zal je elke duik je eraan helpen herinneren de tag aan je wetsuit te bevestigen.  Zoals gezegd duik je onder begeleiding van een professionele duikgids die, er over het algemeen, goed op toezien dat jij een leuke duik hebt en dat je tegelijkertijd niets beschadigd onder water. ‘Take only pictures, leave only bubbles’ was de slogan van de duikschool waar ik bij dook. 

Het Bunaken National Park is een dierentuin voor duikers. Voor de duik vraagt de duikgids wat je wilt zien: haaien, schildpadden, soft koraal, zeepaardjes etc. En dan mag je kiezen. En vervolgens zal je 9 van de 10 keer ook daadwerkelijk te zien krijgen waar je voor koos. Tussen de duiken door kan je lekker relaxen op het dek van de boot, wat je vakantiegevoel helemaal compleet maakt. 

Als je in Manado bent, is het ook aan te raden een aantal dagen door te brengen op Bunaken Island. Dit eiland ligt midden in het Bunaken National Park, waardoor je tussen de duiken door gewoon terug kan naar je resort. Bunaken National Island is een echt ‘Bounty Island’, waarbij je heerlijke avonden kan doorbrengen op je balkon terwijl je de zon in zee ziet zakken. Er zit weinig prijsverschillen tussen het beperkt aantal resorts op dit eiland, en degene die er zijn zullen je voorzien in de meest hoofdzakelijke levensbehoeften maar weinig meer. Op dit eiland leeft de ‘tiger mug’ die vervelende grote bulten achterlaat. Anti muggen spray met een hoge DEET factor (minstens 50 % ) is daarom sterk aan te raden. De bedden zijn voorzien van goede klamboe’s. Er is ook geen airco in de resorts op Bunaken, dus ’s nachts kan het flink zweten zijn. En als laatste tip: ruim voordat je gaat slapen je spullen goed op. En laat daarbij vooral geen etenswaren in je kamer liggen. In de resorts komen veel ratten voor, die zich voortbewegen via de waterleiding (het is daarom ook aan te raden het doucheputje goed af te sluiten voordat je gaat slapen). Deze ratten zijn erg brutaal, knagen alles kapot wat ze tegenkomen, en kunnen je nachtrust erg verstoren door de herrie die ze maken. 

Voordat je Manado verlaat, is het ook zeker de moeite waard het land achter Manado te verkennen. Bezoek de warme zwavel bronnen en laat je vooral verleiden tot een warm zwavel bad. Heerlijk relaxt en het is nog eens goed voor je huid ook. Of ga cultuur snuiven op de markt. Misschien kan iemand je verleiden om een hapje hond vleermuis of rat, de dagelijkse voeding van de mensen in Manado, te nemen. Daarnaast is het zeer de moeite waard de Mahawu vulkaan te beklimmen of een bezoek te brengen aan het Tangkoko National Park. In dit regenwoud kan je de kleinste aap te wereld, de Tarsier, zien als je heeeeel vroeg je bed uit komt. Overnachten kan alleen in een lokaal ‘homestay’; erg primitief met lekker veel kakkerlakken, maar ook bijzonder om eens mee te maken. 

Selemat menyelam! (= goede duik toegewenst!)