Adanced Open Water en Specialties

Na het behalen van je Open Water Diver, kun je heerlijk vrij duiken samen met een buddy.
Maar er zijn veel omstandigheden waar je nog niet op bent voorbereid. Om veilig in deze omstandigheden te leren duiken zijn er specialty opleidingen. Hieronder staat een hele lijst aan specialty opleidingen die binnen SDVA te volgen zijn. Je kunt deze opleidingen los volgen om zo in jouw eigen tempo en naar eigen behoefte meer te leren over duiken. Wanneer je 4 specialties hebt gehaald en minimaal 24 duiken hebt gemaakt, krijg je jouw Advanced Open Water Diver brevet.

In de cursusagenda staat een overzicht van geplande cursussen. 

 

Navigatie specialty
Omdat het zicht onderwater beperkt is, ook in het buitenland, is het van belang om te weten waar je bent onderwater en dus een idee te hebben welke kant je op zwemt. Zo kun je dat mooie wrak feilloos vinden of weer netjes voor de uitstap uitkomen. Om dit goed te kunnen doen zul je moeten navigeren onderwater. Dit kan door natuurlijke navigatie, maar ook door navigatie met een kompas. In deze specialty zal veel geoefend worden met beide methodes komen. Deze opleiding kun je direct na je open water opleiding volgen.

 

Nachtduik specialty
's Nachts is exact dezelfde duikstek ineens een heel ander schouwspel. Sommige dieren komen alleen in het donker uit hun vertrouwde schuilplaats. Daarnaast gaan veel dieren in het donker op jacht, bij voorkeur met jouw duiklamp. Die duiklamp is gelijk een groot verschil ten opzichte van overdag duiken. Het zorgt voor een veel beperkter blikveld, waardoor je beter gaat kijken naar het stukje wat wel verlicht is. Deze opleiding kun je direct na je open water opleiding volgen.

 

Wave, tides and currents specialty
Op sommige duikstekken zul je te maken krijgen met stroming. Er zijn verschillende redenen waarom het water stroomt, met elk een andere oorzaak. Het is belangrijk om inzicht te krijgen in deze verschillen, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken of het veilig is om te duiken. Door de beweging van het water te begrijpen, weet je wanneer, hoe lang en waar je kunt duiken, maar ook wat de eventuele beperkingen zijn.

 

Diep duik specialty
Soms liggen mooie duikobjecten dieper dan de 18 meter, je kunt denken aan een wrak een speciaal stuk van het rif of beetjes die vooral op diepte leven. Het kan dan heel interessant zijn om ietsje dieper te duiken. Om dit veilig te kunnen doen leer je in deze specialty een aantal nieuwe vaardigheden aangeleerd. Zo leer je een gasplanning te maken, zodat je ook in een noodsituatie veilig met jouw buddy naar boven kunt komen. Er wordt in gegaan op het begrip stiktofnarcose. En je zult zelf een decoboeitje schieten. Het is aan te raden om vóór deze opleiding, de nachtduik specialty te volgen.

Droogpak specialty
Wanneer het in het najaar kouder begint te worden, besluiten veel duikers om korter te gaan duiken. Wanneer het echt koud wordt, wachten veel duikers tot het voorjaar of gaan op vakantie naar warmere oorden. Wanneer je in Nederland toch de winter door wil duiken en langere duiken wil maken, kan een droogpak de oplossing zijn. Het duiken met een droogpak is heel anders dan het duiken met een natpak. In deze specialty leer je meer over de verschillende materialen en het onderhoud. Daarnaast leer je hoe je tijdens het duiken met het droogpak om moet gaan.

 

Opsporing en berging
Het kan gebeuren dat je onderwater iets verliest of dat iemand aan je vraagt of je een bepaald voorwerp voor hem of haar kan terug vinden. Vaak is de plaats van het voorwerp ongeveer bekend en dat is dan het startpunt van je zoektocht. Bij het opsporen van objecten zijn verschillende technieken mogelijk en kun je verschillende materialen gebruiken. Als je het voorwerp hebt gevonden, zul je het in veel gevallen moeten gaan bergen. Ook hiervoor kun je verschillende manieren en materialen gebruiken. Tijdens deze opleiding zul je deze technieken zelf gaan gebruiken.

 

Nitrox specialty
Duiktijden zijn beperkt en afhankelijk van de diepte. Hoe dieper je komt hoe korter je duiktijd. Deze tijd is beperkt doordat je lichaam stikstof opneemt uit de inademingslucht. Om de hoeveelheid stikstof niet te groot te laten worden moet je op tijd naar boven. We kunnen de hoeveelheid stikstof in de inademingslucht verlagen, waardoor je langer onderwater kunt blijven. Binnen de Nitrox opleiding vervangen we deze stikstof voor zuurstof. Dit brengt een dieptebeperking met zich mee. Om dit allemaal goed te kunnen plannen is deze opleiding.

 

Equipment techniques
Bij deze specialty wordt niet gedoken, maar duik je dieper in de materialen. Zo leer je hoe een ademautomaat nu eigenlijk werkt, hoe zit een BCD in elkaar en wat moet je weten van een duikfles. Kleine zaken kun je makkelijk zelf onderhouden en repareren als hebt geleerd hoe dan kan. Maar ook de inschatting dat je het soms beter kunt uitbesteden aan een proffessional wordt geleerd.